6×6 dieet ®

Veelgestelde vragen voor professionals

 • Mag ik het 6x6 dieet ® gebruiken?

  De naam 6×6 dieet is vastgelegd in het merkenregister, daarom staat er een ® achter de naam van het dieet. De naam is dus een beschermde naam en mag daarom niet zonder toestemming van Dieetzorg Friesland gebruikt worden.

 • Waar komt het 6x6 dieet ® vandaan?

  Op de post HBO scholing Overgewicht en Obesitas in 2012  hoorden wij voor het eerst over de rol van insulineresistentie op het ontstaan en in stand houden van overgewicht. Eén van de sprekers was Ellen Govers, diëtist, onderzoeker en voorzitter van KDOO .

  Uit onderzoek was naar voren gekomen dat de alvleesklier bij 6 gram koolhydraten geen of nauwelijks insuline aanmaakt. En dat door daling van insulinespiegels als gevolg van lage inname van koolhydraten,  de vetafbraak gemakkelijker op gang komt. Dit zou dus een plek moeten krijgen in de aanpak voor mensen met het metabool syndroom.

  Wij, Alie Lourens en Wilma Bouwman, diëtisten van Dieetzorg Friesland hebben de informatie uit de scholing verder uitgewerkt, wat geresulteerd heeft in het 6×6 dieet ®. In 2013 zijn wij gestart met het toepassen van het 6×6 dieet en ondertussen volgen meer dan 500 cliënten van onze praktijk dit dieet.

 • Zijn er materialen beschikbaar?

  Dieetzorg Friesland heeft meerdere materialen ontwikkeld voor het 6×6 dieet ®. Voor alle drie de fases zijn verschillende materialen beschikbaar.  

  De eerste fase gaat uit van 6 x per dag 6 gram koolhydraten. We hebben maaltijdsuggesties, dagschema’s, informatie over eiwitten. Verder materiaal over hoe en wanneer naar de 2e fase. En als de doelen bereikt zijn: de 3e fase. Hoe ziet deze eruit, wat is glycemische index, hoe maak je er een nieuwe leefstijl van.

  De materialen zijn niet vrij verkrijgbaar. We overwegen een scholing aan te bieden aan belangstellende diëtisten. We willen dan uitleg geven over het dieet en hoe je de mensen kunt begeleiden bij het 6×6 dieet ®. Na deze scholing zouden de materialen gebruikt mogen worden.

 • Hoe kan ik me als 6x6 - diëtist registreren?

  Op dit moment is het nog niet mogelijk om je te registreren als 6×6-diëtist. Dit wordt in de toekomst wel mogelijk. Ben je hierin geïnteresseerd vul dan je gegevens in op het formulier “houd me op de hoogte”.

 • Een cliënt van mij wil het 6x6 dieet ® gaan volgen, en nu?

  Op dit moment kan dat niet. Je zult eerst een scholing gevolgd moeten hebben om begeleiding bij het 6×6 dieet ® te kunnen geven. Het resultaat van het 6×6 dieet is sterk afhankelijk van de kennis en inzichten van de diëtist. Het is méér dan 6x per dag 6 gram koolhydraten adviseren. Het gaat ook om eiwitten, vetten en medicatie.

 • Ik zou wel 6x6-diëtist willen worden, kan dat?

  We overwegen een scholing aan te bieden aan belangstellende diëtisten. We willen dan uitleg geven over het dieet en hoe je de mensen kunt begeleiden bij het 6×6 dieet ®. Na deze scholing mag je onze materialen gebruiken. Op termijn kunnen consumenten op de website 6x6dieet.nl zien welke diëtisten met het 6×6 dieet ® werken.

6×6 dieet ®

Wat anderen er van vinden