Veel gestelde vragen over het 6×6 dieet
Dat wisselt per persoon. De eerste fase staat in het teken van resetten van de stofwisseling, de insulineresistentie moet afnemen. Dat duurt minimaal 8 weken. Dan volgt de 2e fase, waarbij het aantal koolhydraten iets uitgebreid wordt. Deze fase duurt net zo lang totdat je je doelen bereikt hebt (gewichtsdaling, lagere bloedsuikers, betere conditie, etc). Dit kan variëren van een paar maanden tot 1-2 jaar. Daarna komt de 3e fase, waarbij het aantal koolhydraten nog iets omhoog gaat en het vetgehalte naar beneden. Met als doel de behaalde resultaten vast te houden. Dan volg je geen dieet meer, maar heb je een nieuwe leefstijl ontwikkeld, de 6×6 leefstijl.
Er zijn vele mogelijkheden om gevarieerd te eten binnen het 6×6 dieet. Zowel bij de warme maaltijd, als bij de lunch. In het boek ‘6×6 dieet’ staan veel recepten. Deze bevatten 6 gram koolhydraten zodat je ze als één van de 6 eetmomenten kunt gebruiken. Ook staan er in het boek veel tips hoe je smakelijk kunt koken met kruiden en smaakmakers. Er worden 50 groentesoorten toegelicht, waarbij aangegeven wordt hoe je ze kunt klaarmaken, en welke toevoegingen en sausjes er lekker bij zijn.
Ruim gebruik van kaas en vlees wordt binnen het 6×6 dieet aangeraden, omdat ze geen koolhydraten bevatten, maar wel veel eiwitten.
Tegenwoordig hoor je vaak dat het beter voor de gezondheid en het milieu zou zijn als er minder vlees gegeten zou worden. Maar het is zo goed als zeker dat de nadelen van een te hoog gewicht groter zijn, dan de nadelen van meer vlees eten. Bij het 6×6 dieet kun je de extra eiwitten zien als medicijn. In plaats van een extra pilletje heb jij een tijdje extra vlees, kip en vis nodig. Zeker in de 1e en 2e fase.
Je mag ook de vettere kaas- en vleessoorten kiezen, want je stofwisseling verandert door het volgen van het 6×6 dieet. Je lichaam gaat anders om met de vetten uit de voeding als je weinig koolhydraten eet. De vetten worden gebruikt als directe brandstof, in plaats van dat ze worden opgeslagen als reserve-brandstof.
In de 3e fase kan de portie vlees weer iets verkleind worden, omdat er dan meer mogelijkheden zijn de eiwitten uit andere producten te halen. Het advies blijft wel om ruim kaas te gebruiken. Je diëtist zal je daar te zijner tijd uitleg over geven.
Doordat je stofwisseling gereset wordt, blijkt ook de vetstofwisseling te veranderen. Als het aantal koolhydraten laag is, blijkt de hoeveelheid vet omhoog te kunnen gaan, zonder dat het cholesterol gaat stijgen. Zelfs het gebruik van volle producten, met meer verzadigd vet, blijken geen negatief effect op het cholesterol te hebben. In de 3e fase wanneer de hoeveelheid koolhydraten weer toeneemt in je voeding, zal de hoeveelheid vet worden verminderd.
Binnen het 6×6 dieet® wordt geadviseerd een ruime hoeveelheid eiwitten te gebruiken. Daarom is het belangrijk dat er vooral gebruik wordt gemaakt van producten die veel eiwitten bevatten zoals vlees, vis, kip, ei, kaas en zuivel. Iemand die uit principe geen vlees, kip vis en/of ei wil eten zal niet op de benodigde hoeveelheid eiwit per dag uit komen. Het gebruik van vleesvervangers is vaak niet geschikt omdat ze bijna allemaal te veel koolhydraten bevatten. Dus voor vegetariërs is het erg lastig om het 6×6 dieet te volgen.
Als je naast diabetes type 2 ook een te grote buikomvang hebt, dan is de kans groot dat je insulineresistentie hebt. En dus kun je het 6×6 dieet gaan volgen. Wel is het belangrijk de dosering insuline aan te passen, vóórdat je gaat starten met het dieet. Dit moet in overleg met je diëtist en je arts/ praktijkondersteuner.
Doordat je veel minder koolhydraten krijgt bij dit dieet, wordt er veel minder bloedglucose aangemaakt en daarom is er veel minder insuline nodig. Zou je evenveel insuline blijven spuiten als voorheen, dan is de kans groot dat je een hypo krijgt. Dat is niet alleen heel vervelend voor je, maar ook niet motiverend om het 6×6 dieet te blijven volgen. Want je moet de hypo oplossen door ruim glucose te nemen, wat het effect van het 6×6 dieet teniet doet. Daarom is het noodzakelijk zowel de langwerkende als de kortwerkende insuline te verminderen, vóórdat je kunt gaan starten met het 6×6 dieet.
In ons eten zitten verschillende voedingsstoffen. Naast vitamines en mineralen kennen we drie macronutriënten, namelijk eiwitten, vetten en koolhydraten.
Koolhydraten komen in verschillende vormen in onze voeding voor, hieronder zie je de 4 verschillende soorten.
- zetmeel: brood, crackers, beschuit, muesli, havermout, aardappelen, rijst, pasta, quinoa, peulvruchten, pannenkoeken, pizzabodem, wraps, tortilla’s
- vruchtensuiker (fructose) : fruit, vruchtensap, smoothies, vruchtenjam, appelmoes, rozijnen, dadels
- melksuiker (lactose) : melk, karnemelk, yoghurt, kwark, pap, vla, ijs, drinkyoghurt, toetjes
- suiker (sacharose) : kristalsuiker, rietsuiker, bietsuiker, poedersuiker,
kokosbloesemsuiker, honing, dadelsiroop, ahornsiroop en andere suikers en siropen;
suiker verwerkt in: zoet broodbeleg, frisdrank, ranja, ontbijtkoek, biscuitjes, koekjes, cake, gebak, snoepjes, drop, pepermunt, chocola
Bij het 6×6 dieet worden producten met veel koolhydraten sterk geminderd of tijdelijk uit het menu geschrapt.
Doordat je minder koolhydraten gebruikt zal je bloedsuikerspiegel minder schommelen. Hierdoor heb je minder vaak een hongerprikkel. Daarnaast bevat de voeding bij het 6×6 dieet meer eiwitten en vetten, wat zorgt voor extra verzadiging.
Dat kan zeker.
Zonder begeleiding door een diëtist is het erg lastig het 6×6 dieet goed te volgen, zeker in de beginfase. Het is belangrijk dat het dieet op de goede manier is samengesteld, dat het klopt qua hoeveelheid koolhydraten en eiwitten. De diëtist berekent deze hoeveelheden regelmatig en stuurt zo nodig bij.
Alle diëtisten die met het 6×6 dieet willen werken, kunnen de benodigde materialen in onze webshop bestellen. Dus zoek een diëtistenpraktijk in je eigen buurt op en vraag of zij je willen ondersteunen bij het volgen van het 6×6 dieet.
Wij zien zoveel positieve resultaten van het 6×6 dieet en zoveel tevreden cliënten, dat je vast wel een diëtist kunt vinden die je wil gaan begeleiden. En zo niet, dan kun je overwegen om het boek ‘6×6 dieet, in 3 fases naar een gezonde leefstijl’ aan te schaffen.
Het is niet mogelijk om als particulier de brochures van het 6×6 dieet te bestellen. Deze brochures zul je van je diëtist krijgen, als je voor het 6×6 dieet begeleid gaat worden. Ze zijn bedoeld ter ondersteuning van jouw gesprekken met de diëtist.
Ben je niet onder behandeling van een diëtist en heb je naast overgewicht geen andere gezondheidsproblemen, dan kun je zelfstandig aan de slag met het boek ‘6×6 dieet, in 3 fases naar een gezonde leefstijl’.