Wat is het 6×6 dieet?

Koolhydraatarm
Het 6×6 dieet® is een specifiek koolhydraatarm dieet, waarbij producten met veel koolhydraten sterk worden geminderd of tijdelijk uit het menu worden geschrapt. In dit dieet mag de cliënt 6x per dag 6 gram koolhydraten gebruiken, vandaar de naam 6×6 dieet.
Het 6×6 dieet bestaat uit 3 fases waarbij geleidelijk het aantal koolhydraten weer wordt uitgebreid, tot er een nieuwe leefstijl is ontwikkeld, de 6×6 leefstijl.
Elke maaltijd en elk tussendoortje bestaat uit 6 gram koolhydraten, totaal 36 gram koolhydraten per dag. Nog minder koolhydraten raden we af, want je hebt een beetje koolhydraten nodig, bijvoorbeeld voor de hersenen.

Eiwitrijk
Naast koolhydraatarm is het 6×6 dieet rijk aan eiwit (proteïne). Eiwitten zijn nodig voor de opbouw van de spiermassa en ze geven daarnaast veel verzadiging waardoor het dieet goed vol te houden is. Ook worden in het 6×6 dieet de eiwitten deels als brandstof gebruikt. Het verbranden van eiwitten kost meer energie dan het verbranden van koolhydraten en zo werken de eiwitten ook mee aan het afvallen.
Het is belangrijk dat elk eetmoment eiwitten bevat. Door de 6 eetmomenten in het 6×6 dieet lukt het gemakkelijker om deze hogere eiwitinname te halen.

Lekker en niet duur
Er wordt uitgegaan van gewone voedingsmiddelen uit de supermarkt, er worden dus geen maaltijdvervangers of iets dergelijks geadviseerd. Ook mogen er gewone volvette producten gebruikt worden in de eerste 2 fases van het 6×6 dieet, zoals roomboter, volle zuivel, volvette kaas en vettere vleessoorten.
Hierdoor is het 6×6 dieet beter vol te houden en is het niet duurder dan gewone voeding.

Begeleiding
Het 6×6 dieet is heel anders dan de meeste mensen gewend zijn te eten, het vergt een andere manier van denken. Het gaat niet om vet, suiker en calorieën maar om koolhydraten en eiwitten. Voor een optimaal resultaat moet de voeding niet teveel koolhydraten bevatten, maar ook niet te weinig eiwitten. Dit kan de diëtist met jou in de gaten houden. En daarbij kan de diëtist ondersteuning geven in moeilijke situaties.

Nieuwe leefstijl
Uiteindelijk is het de bedoeling dat je een nieuwe leefstijl ontwikkelt, de 6×6 leefstijl. Je volgt dan geen dieet meer, maar je hebt nieuwe gewoonten aangeleerd. Het aanleren van nieuwe gewoonten kost tijd en gaat niet vanzelf. Gun jezelf die tijd. De 6×6 leefstijl is bedoeld voor de rest van je leven. Zo draag je op een positieve manier bij aan je gezondheid.