6×6 dieet ®

Wetenschappelijk onderbouwd

Eind 2016 is er door 2 studentes Diëtetiek een onderzoek gedaan naar de resultaten van het 6×6 dieet bij 100 cliënten met diabetes en overgewicht. Er is onderzocht wat het effect is op gewicht, medicatie en de diabetes (HbA1c, de bloedsuikerwaarde op lange termijn). Er is gekeken wat de waardes waren bij start en na 3, 6 en 12 maanden. Bij bijna iedereen waren zowel gewicht als het HbA1c op alle meetmomenten gedaald, terwijl de medicatie in veel gevallen ook nog eens (fors) verminderd was. Naar aanleiding van dit onderzoek hebben we besloten om vervolgonderzoek te gaan doen om de effecten van het 6×6 dieet te vergelijken met andere diëten.

Eind 2018 is er in samenwerking met het KDOO (Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesitas) een nieuw onderzoek gestart naar de beste dieetbehandeling bij insulineresistentie. Hierbij is het 6×6 dieet ® vergeleken met andere sterk koolhydraatbeperkte diëten en met het caloriebeperkte dieet (minder vet en minder suiker). Elke groep bestond uit ruim 100 mensen, die een jaar gevolgd zijn.

Resultaten na 12 maanden

0
90
%

Daling diabetesmedicatie/ insuline

0
-9
kg

Gewichtsdaling

0
60
%

Daling HbA1c tot normaal (< 43 mmol/L)

0
84
%

Diabetes goed ingesteld (HbA1c < 53)

Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is dat mensen het 6×6 dieet langer vol houden dan de overige onderzochte diëten. De reden hierachter is niet verder onderzocht, maar wat we vaak horen van de mensen is dat ze nog veel en lekker mogen eten en dat ze geen hongergevoel hebben. 

 • Daling van gewicht

  Het gewichtsverlies per soort dieet op de meetmomenten 3, 6 en 12 maanden na start van het dieet. Bij het 6×6 dieet is na 3 maanden al een duidelijk grotere daling te zien dan bij de andere dieetgroepen. Na 12 maanden is het verschil nog groter geworden.

 • Daling van HbA1c

  Bij alle groepen daalt de HbA1c waarde, bij het 6×6 dieet ligt de gemiddelde HbA1c waarde op alle meetmomenten het laagste.

  Na 1 jaar was er bij het 6×6 dieet een veel grotere groep die weer normale HbA1c waardes had, namelijk 60% van alle deelnemers. Voor diabeten is een waarde tot 53 acceptabel, als we de groep meetellen die tussen de 43 en 53  zit, dan blijkt dat totaal 84% een goede HbA1c waarde heeft na 1 jaar het 6×6 dieet gevolgd te hebben.

 • Daling van SU gebruik

  Percentage deelnemers bij wie gebruik van diabetesmedicatie (SU-derivaten) daalt. Gemeten bij 3, 6 en 12 maanden t.o.v. start van het dieet.

  Bij het 6×6 dieet is 90% van de deelnemers na 3 maand al geminderd (deels gestopt) met de medicatie, na een jaar is dit nog steeds 90%. Bij de andere diëten ligt dit percentage duidelijk lager.

6×6 dieet ®

Wat anderen er van vinden