Wetenschappelijk onderbouwd
Eind 2016 is er door 2 studenten Diëtetiek een onderzoek gedaan naar de resultaten van het 6×6 dieet bij 100 cliënten met diabetes en overgewicht, dus waarschijnlijk cliënten met insulineresistentie. Er is onderzocht wat het effect is op gewicht, medicatie en de diabetes (bij diabetes is uitgegaan van de gemiddelde bloedsuikerwaarden van de afgelopen 2-3 maanden, oftewel het HbA1c-gehalte). Er is gekeken wat de waarden waren bij start en na 3, 6 en 12 maanden. Bij bijna iedereen waren zowel gewicht als het HbA1c op alle meetmomenten gedaald, terwijl de medicatie in veel gevallen ook nog eens (fors) verminderd was. Naar aanleiding van dit onderzoek hebben we besloten om vervolgonderzoek te gaan doen om de effecten van het 6×6 dieet te vergelijken met andere diëten.
Eind 2018 is er in samenwerking met het KDOO (Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesitas) een nieuw onderzoek gestart naar de beste dieetbehandeling bij insulineresistentie. Hierbij is het 6×6 dieet® vergeleken met andere sterk koolhydraatbeperkte diëten en met het caloriebeperkte dieet (minder vet en minder suiker). Elke groep bestond uit ruim 100 mensen die een jaar gevolgd zijn. In januari 2019 zijn de eerste resultaten gepresenteerd. In september 2019 is er een uitgebreid wetenschappelijk artikel gepubliceerd in het ‘International Journal of Endocrinology and Metabolic Disorders’. Het artikel kunt u hier lezen. In 2021 hebben wij meegewerkt aan een tweede wetenschappelijk artikel, dat in juli verschenen is in ECronicon. Hierin een ‘Review of the Evidence’, het artikel kunt u hier lezen.
Resultaten na 12 maanden
93%
Daling diabetesmedicatie (mn SU-derivaten en insuline)
-9kg
Gewichtsdaling
34%
Daling HbA1c tot normaal (lager dan 43 mmol/mol)
84%
Diabetes goed ingesteld (HbA1c < 53)
Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is dat mensen het 6×6 dieet langer vol houden dan de overige onderzochte diëten. De reden hierachter is niet verder onderzocht, maar wat we vaak horen van de mensen is dat ze nog veel en lekker mogen eten en dat ze geen hongergevoel hebben.
Het gewichtsverlies per soort dieet op de meetmomenten 3, 6 en 12 maanden na start van het dieet. Bij het 6×6 dieet is na 3 maanden al een duidelijk grotere daling te zien dan bij de andere dieetgroepen.
Na 12 maanden is het verschil nog groter geworden: 5,8 kg daling bij het energiebeperkte dieet, 6,6 kg bij de koolhydraatbeperkte diëten en 9,3 kg gewichtsdaling bij het 6×6 dieet.
Bij alle groepen daalt de HbA1c waarde, bij het 6×6 dieet ligt de gemiddelde HbA1c waarde op alle meetmomenten het laagste. Bij het 6×6 dieet en de andere koolhydraatbeperkte diëten vindt de daling vooral plaats in de eerste 3 maanden, daarna blijven de waardes vrij stabiel.
Bij het 6×6 dieet blijkt 1 op de 3 cliënten (34,5 %) na 12 maanden weer een normale HbA1c waarde te hebben, dus lager dan 43 mmol/mol. Bij de andere koolhydraatbeperkte diëten was dit 1 op de 5 (20,7%) en bij het energiebeperkte dieet 1 op de 11 (9,3%).
Medicatiegebruik bij diabeten is fors gedaald. De daling zet direct de eerste 3 maanden al in, met name de daling van insuline en SU-derivaten (zoals Tolbutamide en Glyclazide). Na 12 maanden is er ook een duidelijke verlaging van het metforminegebruik.
Bij het 6×6 dieet blijken alle drie de medicatie-soorten het meeste gedaald te zijn. Bijna iedereen is minder insuline gaan spuiten, 90% is minder SU-derivaten gaan nemen en ruim 60% heeft de metformine kunnen verlagen.